Stjørdal stasjon

Fakta om
eiendommen

Beliggenhet

Kontakt

Kundesenteret

Driftsrelaterte spørsmål

Stjørdal stasjon er en jernbanestasjon på Trønder og Nordlandsbanen ved Stjørdal i Nord-Trøndelag.

Jernbanestasjonen blir i dag betjent av både ekspresstog mellom Trondheim og Bodø samt lokaltog mellom Steinkjer og Trondheim med Trønderbanen fra NSB.

Stjørdal stasjon ligger 34,67 kilometer fra Trondheim sentralstasjon og ligger rundt 6,6 meter over havet.

Det er også sykkelhotell ved stasjonen med plass til 80 sykler. 
Her kan du lese hvordan du skaffer deg abonnement
Klikk her for å lese artikkel fra åpningen av sykkelhotellet

Stjørdal er et viktig trafikknutepunkt hvor Europavei 6 krysser Europavei 14, jernbanene Dovrebanen, Nordlandsbanen og Meråkerbanen møtes på Hell, Fylkesvei 705 går fra Stjørdal til Selbu, Tydal og Brekken, og Trondheim lufthavn, Værnes er lokalisert her. Stjørdal havn ligger ved Stjørdalsfjorden.

Stjørdal (uttales lokalt Sjørdarn) er en by og en kommune i Nord-Trøndelag. Stjørdal har vært fylkets mest folkerike kommune siden 2008. Likevel er det bare Stjørdalshalsen med over 11 000 innbyggere som kan kalles et byområde i kommunen, og dette tettstedet fikk bystatus den 1. juni 1997. Kommunen har stor økning i folketallet, med 300–500 personer i året, og er dermed den er den raskest voksende kommunen i fylket.

Stjørdal er et betydelig industri- og servicesentrum med blant annet kjøpesentre, maskinindustri, produksjon av mineralske produkter, plastvareindustri og næringsmiddelindustri. Driftsadministrasjonen for Heidrunfeltet i Nordsjøen ligger på Tangen på Stjørdalshalsen. Stjørdal kommune er også et betydelig landbruksdistrikt med omfattende korn- og potetdyrking, storfe- og hønsehold samt skogbruk. Kommunen er rik på historie, har mange fornminner, og var særlig i førkristen tid å regne som et maktsentrum i Trøndelag. Steinvikholm slott, den katolske kirkens siste skanse i Norge, er ett av de fremste symbolene på Stjørdal, og Hegra festning og helleristningene i samme bygd er også godt besøkt. 1000 år gamle Værnes kirke er Norges eldste bygning som fortsatt er i bruk, og mange utenlandske turister besøker Hell stasjon. Fra Forbordsfjellet er det milevis utsikt i alle retninger utover Trøndelag. Laksefisket i Stjørdalselva har lange tradisjoner.

Kommunen grenser til Malvik og Selbu i Sør-Trøndelag samt til Meråker, Levanger og (over Åsenfjorden) til Frosta. Kommunen omslutter to enklaver av Malvik kommune, Jøsåsgårdene. Stjørdal kommune består av de tidligere kommunene Skatval, Hegra, Lånke og Stjørdal (med Stjørdalshalsen), som ble slått sammen den 1. januar 1962.

Flere bilder av stasjonen