"Bristepunktet" av Mattias Härenstam

Bristepunktet vises fra 8. juni til oktober 2023 i Paléhaven, Christian Frederiks plass 2 ved Oslo S. 

Publisert: 28. juni 2023 klokken 09:22

Foto: Mattis Härenstam

Steinskulpturene Beskyttet og Patriark er laget i et stabilt, tungt og varig materiale, men noe under overflaten hinter om en indre, myk kjerne. Ved riss i overflaten og fasader som sprekker, oppfordrer skulpturene oss både til å berøre dem og til refleksjon rundt vern og sårbarhet.

Skulpturene ble vist i Paléhaven fra juni til oktober 2023.

Vi kjenner patriarken som mannen som leder og beskytter en familie, en kirke eller en stat. Tittelen peker på ære, styrke og makt, og betegner et bestemt maskulint ideal.

Men i Mattias Härenstams steinskulpturer hviler noe skjult som truer mot grensene for selvet. Ved å trekke veksler på kjønnsidealer, vern og sårbarhet, tematiserer han også det som beskytter og det som ligger beskyttet, og tvetydighetene i dette. 

Kanskje ligger et hvilende, potent kaos under overflaten i Mattias Härenstams skulpturer? Noe halvveis synlig, samtidig nesten fraværende; noe glatt mot ru og ujevn stein; overflater hvor svakhetene, løgnene og hemmelighetene ikke lenger kan skjules? 

Kunstprosjektet omfatter skulpturene Patriark og Beskyttet

Kunstprosjektet Bristepunktet består av skulpturene Patriark (2016) og Beskyttet (2020). Gjennom å vende på og komplisere mannsfiguren – ved det myke og formløse som tyter og renner ut av sprekker og hull – motsetter Härenstams skulpturer seg en stabil tolkning av kjønnskategorier.

Blant menn i bronse og stein, ridende eller opphøyet på sokkel, utgjorde skulpturene i Paléhaven et stille oppgjør mot et arkaisk mannsideal og en opphøyethet av mannen i det offentlige rom. 

Mattias Härenstam

Mattias Härenstam (f. 1971) bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet ved kunsthøyskolen i Bergen og arbeider med skulptur, grafikk og video.

Han har en omfattende utstillingsvirksomhet i inn- og utland, og er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet, Bergen Kunstmuseum, Stavanger Kunstmuseum og Nordnorsk Kunstmuseum.

Han har også utført en rekke arbeider i offentlig rom, heriblant de store treskulpturene i Naturhistorisk museum i Bergen. 17. juni 2023 åpnet han en større permanent skulpturinstallasjon på Langøyene med tittelen Alt som før var dødt. 

Kunstprosjektet er gjort i samarbeid med Oslo kommunes kunstsamling.

Les mer om Mesén, kurator og produsent(├ąpnes i ny fane)


Publisert: 28. juni 2023 klokken 09:22