"Slava Ukraini" av Jens Stegger Ledaal

Stridsvognsperrer i fargene til det ukrainske flagget.

Publisert: 27. juni 2023 klokken 12:00

Stridsvognsperrer i gult og blått

«Slava Ukraini› (2022) av Jens Stegger Ledaal Foto: Jens Stegger Ledaal

En solidaritetshandling med Ukraina

Kunstverket ble vist i perioden mars til oktober 2022 på Øvre Jernbanetorg og Flytogterminalen på Oslo S.

Som en solidaritetshandling med Ukraina har kunstner Jens Stegger Ledaal malt fem stridsvognsperrer i fargene til det ukrainske flagget. Prosjektet har fått tittelen Slava Ukraini etter et gammelt ukrainsk slagord som nå går igjen i sosiale medier.  

Stridsvognsperrer fra andre verdenskrig

Militærhistorie har over lengre tid vært blant Ledaals sentrale inspirasjonskilder i sitt kunstneriske virke. De historiske metallkonstruksjonene som Ledaal har malt ble brukt under andre verdenskrig og tidligere stått på Trandum leir, en tidligere militærleir i nærheten av Gardemoen. Stridsvognssperrer, også kalt Tsjekkiske pinnsvin, dukket opp i bilder fra krigen i Ukraina.   

– Ukrainerne slåss for sin uavhengighet og demokrati, og på den måten slåss de også for oss – de har vist en enorm forsvarsvilje og det er viktig at vi opprettholder bevisstheten om hva de går gjennom, sier Ledaal.  

Takk til Stiftelsen Trandum for utlån av stridsvognsperrer.  
Takk til Schreckenberger Kran & Spesialtransport v/Transportsentralen Lillestrøm AS for frakt.

Jens Stegger Ledaal

Jens Stegger Ledaal (f. 1975) er en norsk billedkunstner som bor og jobber i Onsøy, Fredrikstad, med skulptur, film og grafikk. Han er utdannet ved Kunstskolen i Bergen, Kunsthocschule Berlin-Weißensee og Kunstakademiet i Trondheim. 

I 2007 startet han prosjektet Spatial Ops, en frivillig gruppe dedikert til å lage verk i skjæringspunktet mellom land art og performance. I 2019 ble Ledaal tildelt NTNU kunstpris for videoverket Spatial Ops III-VI

Les mer om Mesén, kurator og produsent(├ąpnes i ny fane)


Publisert: 27. juni 2023 klokken 12:00