Pirolt: Naturen er så sabla åndelig

Tre store skulpturer av en gigantisk mosekledd hund, en skapning i turnringer og en nedtagget hund.

Publisert: 28. juni 2023 klokken 09:08

Skulptur av en hund

Foto: Kulturbyrået Mesén

Tre store skulpturer på Oslo S ved Flytogterminalen

Kunstprosjektet ble vist fra 4. juni 2021 til 20. april 2022.

Utenfor flytogterminalen stod en fem meter høy hund og ulte mot månen. Den var dekket av mose, sanket fra Pirolt sitt nærområde i Kristiansand. Mosen som var montert på skulpturen ville langsomt miste grønnfargen ettersom klimaet endrer seg gjennom året. Skulpturen viste oss den dyriske naturen, kraften og villskapen – det nesten mytiske ved at hunder hyler mot månen. 

Drengens drautunge dag

Inne på Oslo S stod en annen hund med tittelen "Drengens drautunge dag" (2021). Den hadde en mye mer forsiktig holdning, der den lente snuten mot glasset og stirret ut mot verden og den ulende hunden utenfor. Den var dekket av tegninger og tagging, møysommelig utført, full av intrikate detaljer, symbolikk og historie. Lag på lag av tegning skapte et vibrerende kaos. 

Indre styrke rooler

Over de to hundene, i taket inne på stasjonen, hang en menneskeliknende skapning i turnringer, med hodetelefoner over ørene. Denne skapningen bærer tittelen "Indre styrke rooler" (2021) hvor han utstråler en ro ved å lytte til musikk, som kontrasteres med det ubehagelige synet av at han har kroppen full av hull. 

Med Oslo S som bakteppe reflekterer kunstneren rundt møtet mellom natur og kultur, bærekraft og fremtid, i tillegg til mer filosofiske undersøkelser av hva det vil si å være menneske. 

Erik Pirolt

Erik Pirolt (f. 1977) er en idébasert kunstner som jobber eksperimentelt med mange ulike materialer og teknikker. Alltid med utgangspunkt i en tanke eller idé, benytter Pirolt virkemidler som humor, eksistensielle temaer, materialvalg, formbevissthet og poesi. Slik har han fordypet seg i et bredt spekter av materialer, teknikker og medier, og har gått i mange tematiske retninger. Pirolt er utdannet kunstner ved kunstakademiet i Trondheim og i Oslo. Han har stilt ut ved en rekke steder, som Bumuldsfabrikken i Arendal, TM51 i Oslo, og har gjort mange utsmykningsprosjekter. Han har nylig installert verket “Tankens kraft” (2020), en skulptur i taket på Algarheim skole, kuratert av Kulturbyrået Mesén.

Les mer på mesen.no(├ąpnes i ny fane)


Publisert: 28. juni 2023 klokken 09:08