NÅ VISES: "Stjernefugl" av Aleksander Stav

Aleksander Stav sin skulptur "Stjernefugl" henspiller på vår relasjon til sårbar natur og retter et speil mot utfordringer i vår samtid.

Publisert: 3. juni 2024 klokken 15:19

Oppdatert: 3. juni 2024 klokken 15:24

Hvit fugl i form av kunst.

I vår samtid som er preget av pandemier, krig, tap av artsmangfold og miljøkrise, sitter en enkelt "Stjernefugl" på Oslo S. Foto: Mesén

Aleksander Stav (f. 1983, Trondheim) sin skulpturelle gjengivelse av ærfuglen ligger som pakket inn i seg selv, mens den titter ut på omverden. "Stjernefugl" har et beskyttende, intimt og klokt uttrykk, som om dyret i sin hvite drakt er bærer av hemmeligheter og mysterier.

Formen er bygget opp av vekselvis veltende og svulmende volumer under en glatt, polert overflate. Det er som om "Stjernefugl" er i bevegelse selv om den ligger stille; som om formelementene fremholder å vokse, boble og bli idet vi betrakter og beveger oss i forhold til den – litt som en sky på himmelen forandres til en figur i betrakterens fantasi.

Den rødlista ærfuglen lever langs norskekysten, men navigerer etter stjernene over hele den nordlige halvkule. I vår samtid som dessverre er preget av pandemier, krig, tap av artsmangfold og miljøkrise, sitter en enkelt "Stjernefugl" på Oslo S.

Det er en påminner om det vi står i fare for å miste. Det monokrome hvite synes å understreke renhet, uskyld og ærlighet, og bringer kanskje betrakteren inn i en refleksjon over egen relasjon til sårbar natur. Hva kan vi lære av ærfuglen? Kanskje må vi finne nye holdepunkter å navigere etter?

Aleksander Stav

Aleksander Stav er utdannet ved Bournemouth Institute of Art and Design og Kunstakademiet i Bergen. Stav har vist sine arbeider i separatutstillinger og gruppeutstillinger i både inn- og utland og i samarbeid med kollega Lars Skjelbreia har han utviklet og produsert flere kunstprosjekter i offentlig rom. Stav bor og arbeider på Hadeland.

Les mer om Mesén, kurator og produsent(├ąpnes i ny fane)


Publisert: 3. juni 2024 klokken 15:19

Oppdatert: 3. juni 2024 klokken 15:24