Den nye stasjonsbygningen i Trondheim får arkitekturpris

Nye Trondheim sentralstasjon har allerede, før den er ferdig, vunnet en internasjonal arkitekturpris!

  • Nord/midt

Publisert: 20. juni 2023 klokken 10:37

Oppdatert: 20. juni 2023 klokken 13:19

Illustrasjon av nye Trondheim sentralstasjon.

Illustrasjon av nye Trondheim sentralstasjon - et moderne og attraktivt knutepunkt som skal bidra til en levende bydel som henger sammen med Midtbyen og østre bydeler. ILLUSTRASJON: Arkitema/Bane NOR Eiendom

Siden 2002 har The Architectural Review delt ut priser til den beste arkitekturen verden over. Hvert år fremhever de fantastiske prosjekter som gir et positivt bidrag til formingen av morgendagens byer. Arkitektur på tegnebrettet eller under bygging, som vil gi et positivt bidrag til byer, nabolag og samfunn, trekkes frem.

Trondheim sentralstasjon, som er tegnet og designet av Arkitema for Bane NOR Eiendom og Trøndelag Fylkeskommune, nådde i år helt til topps i kategorien Infrastruktur, og mottok med det AR Future Projects Awards 2023 av The Achitectural Review. Juryen begrunner prisen med følgende «et prosjekt laget av tømmer som møter hovedutfordringene ved design av togstasjoner».

– Det er fint å få anerkjennelse for det vi jobber med og utvikler! Arkitema har gjort en utmerket jobb med å designe Trondheim sentralstasjon. Vi er stolte og glad for å kunne jobbe med dem, sier Arne Hognestad, prosjektsjef for utbyggingen av Trondheim sentralstasjon.

Stasjonshallen

Slik blir den nye stasjonshallen ILLUSTRASJON: Arkitema/Bane NOR Eiendom

Den samlede utbyggingen av Trondheim S forventes ferdigstilt i 2031, men stasjonsbygningen ferdigstilles i årsskiftet 25/26. Planene legger til rette for å gi byen et attraktivt kollektivknutepunkt med ny felles terminalbygning for jernbane, hurtigbåt og buss. I tillegg bidrar planen til at flere kan bo og arbeide ved knutepunktet og inkluderer kontor- og handelsarealer, boliger, parkeringsanlegg og fornyelse av utearealene. En stor andel av bygningsmassen etableres på et lokk over dagens jernbaneanlegg.

Nye Trondheim S blir et moderne knutepunkt

Nye Trondheim S blir et moderne knutepunkt ILLUSTRASJON: Arkitema/Bane NOR Eiendom

– Trondheim sentralstasjon blir veldig fin, og det blir et fantastisk knutepunkt. Når Trondheim sentralstasjon står ferdig om noen år, blir dette Norges mest moderne knutepunkt, ifølge Hognestad.


Publisert: 20. juni 2023 klokken 10:37

Oppdatert: 20. juni 2023 klokken 13:19