Østbanehallen

En innendørs møteplass med torg, flere spisesteder, pub og småbutikker relatert til mat.

Hall med trapp

Østbanehallen i dag Foto: Tomasz Majewski

Fakta om prosjektet

  • Prosjekttype:

    Næring

  • Arkitekt:

    Georg Andreas Bull

  • Ferdigstilt:

    1882

Om eiendommen

I 2015 ble en omfattende restaurering av Østbanehallen ferdigstilt og åpnet under navnet «Ø». Både indre og ytre fasade, samt selv hallen, er fredet. Ø har blitt en møteplass med innendørs torg, flere spisesteder, pub og småbutikker relatert til mat.

Ambisjonen er å gi publikum følelsen av å rusle på en italiensk piazza, ta et glass på "uterestaurantene" mellom søylene, eller slå seg ned på spisestedene for lunsj eller middag. Om dagen faller dagslyset ned gjennom glasstaket og inn gjennom de buede vinduene. Når det er mørkt ute gir 450 LED-lamper i taket gir et behagelig lys.

Hallen er åpen fra klokken 05 om morgenen til klokken 02 om natten, mens butikkene og tilbyderne av mat og drikke har varierende åpningstider fra kl. 06 på morgenen til kl. 01.

Østbanehallens historie

Da Østbanehallen åpnet for første gang i 1854 markerte den samtidig åpningen av den første toglinjen mellom Oslo og Eidsvoll – noe som fikk stor betydning for både gods- og passasjertrafikk på denne tiden.

I 1882 ble store deler av den opprinnelige stasjonshallen revet, og en ny bygning oppført under ledelse av arkitekt Georg Andreas Bull. Dette var starten på den karakteristiske bygningen vi i dag kjenner som Østbanehallen.

En del av den første stasjonen, kalt 1854-bygget, kan fortsatt sees som en rød mursteinsfløy mellom Østbanehallen og Oslo S.

I 1984 ble alle byens toglinjer samlet på Oslo Sentralbanestasjon, og fra da av gikk ikke lenger togene inn i selve Østbanehallen. Hallen ble gjort om til kjøpesenteret vi i dag kjenner det som, og har ikke forandret seg stort siden
Det er denne historien og kulturarven som nå blir tatt på alvor når Østbanehallen går gjennom den mest omfattende oppgraderingen av bygget som har skjedd på over 30 år.

Historiske bilder fra Østbanehallen

gammelt bilde utenfor stasjonen

Den gangen bilder og busser kjørte rett ved inngangen til Østbanehallen

Gammel togstasjonshall

Den gangen togene kjørte inn i hallen

Gammelt bilde av toghall

Åpningen i bakkant er dagens lysvegg

Fakta om eiendommen

  • Formål: Butikker, bevertning
  • Arkitekt: Georg Andreas Bull
  • Byggeår: 1882
  • Renovert: 2015
  • Bygget er fredet
  • Bygget har direkte forbindelse med Oslo S

Gå til prosjektets egen hjemmeside(åpnes i ny fane)

 

Kontaktpersoner