Nabolagspark i Schweigaards gate 41-51

Flere detaljer om hva vi vil bygge på busstomta rett ved brann- og redningstoget er klare. Park og bygg vil løfte nabolaget, mener vi og venter på svar fra Plan- og bygningsetaten.

  • Oslo og omegn
  • Knutepunktutvikling
  • Kontor
  • Næring

Publisert: 7. november 2023 klokken 17:18

slik kan Schweigaardsgate 41-51 bli seende ut på fasaden

Revidert planforslag for Schweigaards gate 41-51 er sendt. Planforslaget tilrettelegger for en etterlengtet park i nabolaget. Foto: Nordic Office of Architecture/Atchain

Det er gått omtrent ett år siden vi sendte inn vårt første forslag for tomta. Vårt nye forslag er cirka halvparten park og halvparten bygg, med parken nærmest den eldre bebyggelsen mot øst, som strekker seg fra Schweigaards gate til Oslogate.

Åpner for Hovinbekken

Dermed kan nabolaget få en etterlengtet park som kan gi økt trivsel i området. Nabolagsparken foreslås sikret gjennomført samtidig som bygget realiseres og at kostnaden tas av utbyggingsprosjektet, gjennom en utbyggingsavtale med kommunen. Parken legger til rette for en fremtidig åpning av Hovinbekken, fra Klosterenga og videre nedover Schweigaards gate gjennom parken.

Fugleperspektiv av eiendommen og hvordan det kan bli

Slik kan det bli på tomten, Schweigaards gate 41-51 Nordic Office of Architecture/Atchain

Åpne opp gavlen og aktivitet i parken

Det nye bygget blir kontor, med utadrettede funksjoner i førsteetasjen mot gaten og parken. Vi foreslår å plassere det nye bygget nærmest den nyere bebyggelsen mot vest, samtidig som høydene trappes ned mot den eldre bebyggelsen mot øst og den nye parken.

Vi foreslår også å åpne opp gavlen i det eksisterende bygget i nummer 51 mot parken, slik at funksjoner i førsteetasjen kan bidra til mer aktivitet i parken.  Det er også ønskelig å legge til rette for bydelsfunksjoner i deler av førsteetasjen i nummer 51.

Sett fra Schweigaardsgate

Slik kan det se ut fra Schweigaardsgate Nordic Office of Architecture/Atchain

Prosjektsjef i Bane NOR Eiendom, Rune Breivik, sier:

«Eiendommen har gangavstand til Oslo S, så den er godt egnet for en bilfri hverdag for de som skal jobbe i bygget. Samtidig ser vi at en park her vil bidra til en grønn lunge i nabolaget og at den sikrer en fremtidig mulighet for åpning av Hovinbekken. Ved å kombinere utvikling og park på tomten ser vi at prosjektet også bidrar til utadrettede funksjoner mot parken, som igjen bidrar til en tryggere park. Gjennomføring av nybygget vil samtidig sikre at parken blir opparbeidet samtidig, og man slipper å avvente til kommunale bevilgninger er på plass.»

Prosjektdirektør Kristin Lund, fortsetter med; «I Bane NOR Eiendom tar vi samfunnsansvar gjennom god og bærekraftig byutvikling. Og det å transformere en tidligere parkeringsplass til et bærekraftig næringsbygg samt en park for bydelens beboere, vil gi overgangen mellom Schweigaards gate og Gamlebyen et positivt løft. Dette tror vi blir veldig bra!». 

Fakta:

  • Revidert planforslag er nov 2023 innsendt til Plan- og bygningsetaten
  • Forventes behandlet i Bystyret siste del av 2024
  • Forventet byggestart i løpet av første halvdel 2025
  • Foreslått ny nabolagspark på ca 1,4 mål
  • Nytt kontorbygg som tilrettelegger for rundt 500 nye arbeidsplasser

Publisert: 7. november 2023 klokken 17:18