Sparer millioner med grønn finansiering

En dag med godt trøkk endte i går med utstedelse av nye «grønne» obligasjonslån til Bane NOR Eiendom på til sammen 1,5 mrd kr fordelt på 3 og 5-års løpetid. Dermed sparer selskapet 5 millioner kroner i renteutgifter hvert år.

Publisert: 16. juni 2023 klokken 14:31

Oppdatert: 20. juni 2023 klokken 13:19

Administrerende direktør, Jon-Erik, i Barcode

- Vi jobber med grønne prosjekter, både fordi de er BREEAM-sertifiserte, men også fordi de ligger på knutepunkt og hjelper flere å ta mer tog, sier administrerende direktør Jon-Erik Lunøe. Foto: Niklas Gogstad

For å låne «grønt» kreves miljøvennlige prosjekter – og de er det mange av i årene fremover for Bane NOR Eiendom. Omtrent en tredjedel av lånet skal brukes på utviklingsprosjekter som Trondheim S og kontorbygg i Kristiansand. Resten går til refinansiering og tilbakekjøp av obligasjonslån som forfaller neste år.

Beste kredittrating i Norge

Forrige uke ble det annonsert at Bane NOR Eiendom fikk kredittrating A, bedre enn noen andre i eiendomsbransjen i Norge. Finansieringansvarlig Sven Erik Pløen sier:

– Den gode kredittratingen hjalp da vi gikk ut i markedet. Usikkerheten er forholdsvis stor i kapitalmarkedet for tiden, så vi er fornøyde med at interessen var stor og at boken endte på solide 1,8 mrd kr. Vår grønne profil bidrar helt klart til økt etterspørsel fra investorer.

Store penger å spare

Bane NOR Eiendom sparer store summer ved utstedelse av nye grønne obligasjonslån. Med en låneportefølje på 5 milliarder kroner og renten ned med cirka 0,1%, sparer selskapet rundt 5 millioner kroner i renteutgifter hvert år.

Det er gode nyheter i et usikkert marked med økende markedsrenter. Her er det også avgjørende med god tilgang på kapital som sikrer selskapet finansielt handlingsrom og gjennomføringsevne fremover.

– Vi jobber med grønne prosjekter, både fordi de er BREEAM-sertifiserte, men også fordi de ligger på knutepunkt og hjelper flere å ta mer tog,» sier administrerende direktør Jon-Erik Lunøe.

– Ved å betale mindre renter kan vi bruke mer på knutepunktutvikling, som er oppdraget vårt,» avslutter han.


Publisert: 16. juni 2023 klokken 14:31

Oppdatert: 20. juni 2023 klokken 13:19