Campus Kristiansund

På Devoldholmen i Kristiansund sentrum skal vi sammen med Relog/Rema etablere Campus Kristiansund - en felles arena for høyere utdanning, forskning og innovasjon på Nordmøre.

Illustrasjon av et fargerikt Campus Kristiansund

Illustrasjon av et fargerikt Campus Kristiansund. Foto: Pir II Arkitekter

Fakta om prosjektet

  • Forventet ferdigstilt:

    Byggetrinn 1: 2024

  • Prosjekttype:

    Knutepunktutvikling

  • Miljøsertifisering:

    BREEAM-NOR Excellent

Om prosjektet

Etableringen av Campus Kristiansund blir et viktig byutviklingsprosjekt som vil revitalisere den sentrale bydelen rundt Devoldholmen. Campusen blir et felles kunnskapsmiljø for utdanning, forskning og innovasjon i Kristiansund fra 2024. Konseptet samler høgskole- og fagskoletilbud og det lokale innovasjonsmiljøet, bedrifter og flere regionale forskningsmiljø.

Sammen med RELOG/Rema Etablering har vi etablert selskapet Devoldholmen Utvikling AS. Tomten på Devoldholmen har en god beliggenhet i hjertet av Kristiansund sentrum, og ligger tett på byens kollektivknutepunkt som samler bussruter, hurtigbåt, Sundbåten og Hurtigruten.

Leiekontrakt med Høgskolen i Molde

31. januar 2022 signerte Høgskolen i Molde en leiekontrakt på mer enn 3000 kvadratmeter på Campus Kristiansund til undervisning, kontorer, bibliotek og studentarealer. Kontrakten er på 10 år, og har opsjon på ti års forlengelse.

- Høgskolen i Molde er helt avgjørende for målet om å etablere en felles campus for utdanning, forskning og innovasjon her i Kristiansund, sier Kristin Haug Lund ifm med signeringen. Hun er prosjektdirektør i Bane NOR Eiendom og daglig leder i Devoldholmen Utvikling.

Høgskolen blir, sammen med Møre og Romsdal fylkeskommune og Neas, bærebjelken som sikrer at vi nå har fullt trykk på byggingen av Campus, forteller Kristin i forbindelse med signeringen. Hun forteller videre at et hovedmål med Campus er å få studenter tett på innovasjonsmiljøet i bygget.

Tre utviklingstrinn

Første trinn av tre i utviklingen på Devoldholmen er campusen som utgjør cirka 20.500 kvadratmeter. Det skal inneholde undervisningslokaler, kontorer, laboratorier og ulike spesialrom, samt en rekke fellesfasiliteter som resepsjon, restaurant, møterom/auditorium, co-working-areal og kaffebar. Trinn to og tre vil utvikles til attraktive kontorer, handel, servering eller hotell.

Rektor Steinar Kristoffersen ved Høgskolen i Molde forteller at flyttingen til sentrum gjør dem mer synlig i bybildet og bidrar til et levende sentrum. Han sier også at målet deres er å skape utvikling i form av innovasjon og faglig aktivitet i samarbeid med næringslivet i regionen.

Avtale med Compass Group om mat- og servicetjenester

I april 2023 ble det klart at Compass Group Norge skal levere FM-tjenester og personalrestaurant til Campus Kristiansund for 160 millioner over fem år. Leveransen inkluderer personalrestaurant, resepsjonstjenester, konferansesenter, renhold, samt kaffebar og kveldsrestaurant som også retter seg mot eksterne brukere i byen. Compass skal også bidra i utformingen av fellesområder. Avtalen har en estimert verdi på 160 millioner kroner over fem år, med opsjon på ytterligere fem år.

- Compass Group er et stort internasjonalt selskap med solid erfaring og et stort internasjonalt nettverk som de kan trekke veksler på i den videre campusutviklingen. Sammen vil vi gjøre Campus Kristiansund til et spennende sted både for leietakerne på Campus og for den lokale befolkningen i Kristiansund. Vi gleder oss over dette samarbeidet, sier prosjektsjef Michael Robertsen i Bane NOR Eiendom.

Spenstig fargebruk

Bærekraftig eiendoms- og byutvikling vektlegges i prosjektet, og campusen vil utvikles som en energieffektiv bebyggelse. Det planlegges for BREEAM-sertifiseringen Excellent, energiklasse A og massivtre-bærekonstruksjoner.

Det er ikke tilfeldig at fargene på byggene blir sterke. Da Kristiansund skulle gjenreises etter at den ble kraftig bombet under 2. verdenskrig, ble disse fargene benyttet. I dag går fargene igjen i hele  sentrum.

Kristiansund kalles derfor den polykrom by, og Campus vil ta igjen denne fargepaletten i fasadene – til stor glede for planmyndighetene i kommunen.

Materialet i fasadene er tenk i metall med ulike perforeringer og profiler, og med massivtre i bærekonstruksjonene.

Fargerik fasade

Campus Kristiansund vil få en fargerik fasade. Pir II Arkitekter

Illustrasjon av bygningsmassen som skal reises

Dette blir et flott område og flotte, moderne bygg.

Campus Kristiansund sett fra Klippfiskkjerringa, Piren

Campus Kristiansund ligger rett ved vannet, og vil være et blikkfang fra andre steder i Kristiansund. Foto: Pir II Arkitekter

Fakta om prosjektet

  • Utviklingspotensial: 45 000 kvadratmeter
  • Formål: Hotell, kontor, næring, undervisning, parkering
  • Miljøsertifisering: BREEAM-NOR Excellent
  • Samarbeidspartnere: Relog, Rema Etablering

Fremdrift:

2024: Byggetrinn 1 forventes ferdigstilt

Bildekaruell

Grafikk: Campus Kristiansund er tuftet på samarbeid og ambisiøse bærekraftstiltak

Samarbeid og bærekraft står sterkt i prosjektet.

Grafikk: solcellepanel på tak

400 solcellepaneler leverer energi til bygget.

grafikk

Massivtre er en fornybar ressurs med lavt karbonutslipp.

grafikk

To sjøensjøvannspumper dekker 85% av energien som trengs til oppvarming og varmtvann.

grafikk

Vi satser stort - energiklasse A og sertifisert som BREEAM NOR: Excellent.

grafikk

Det legges til rette for en energieffektiv drift på Campus Kristiansund.

Campus Kristiansund sett fra gateplan

Campus Kristiansund sett fra gateplan Foto: Pir II Arkitekter

Kontaktpersoner