Forslag til statsbudsjettet

I sitt alternative forslag til statsbudsjett foreslår Høyre å selge eiendommer fra Bane NOR for 1.65 mrd kroner. Det er kortsiktig tenkt, sier lederen for Bane NOR Eiendom.

Administrerende direktør Jon-Erik Lunøe i Bane NOR Eiendom AS forklarer hvorfor det er en dårlig ide: «Bane NOR Eiendom skaffer penger til statskassen ved å forvalte og utvikle eiendommer ved knutepunkt. Å selge eiendommer som ikke er gjort noe med når prisene er lave, gir mindre til staten og er kortsiktig tenkt.» 

Det er to grunner til at det ikke er lurt å selge eiendommer for 1.65 mrd kroner nå: 1) eiendomspriser er lave og 2) eiendommene er verdt veldig mye mer etter at de er utviklet. Eiendomsdivisjonen i Bane NOR vurderer løpende når det er kommersielt riktig å selge eiendommer. Det er i tråd med vedtak i Stortinget (Stortingsmelding 27/2016), som sier at eiendom skal selges på det tidspunktet som er best; etter at all utviklingsgevinst er tatt ut.

Bane NOR har fokus på langsiktig forvaltning av eiendommer for å sikre mest mulig avkastning over tid. Jon-Erik Lunøe forteller: «Finansdepartementet henter utbytte fra Bane NOR Eiendom AS og resten av inntektene investeres i nye utviklingsprosjekter. Det gir maksimum inntekt for staten. Å selge når det er lite etterspørsel og i dagens dårlige marked for næringseiendom gir mye lavere gevinst enn om vi selger på et tidspunkt der det er stor etterspørsel. Ved å rydde tomter, omregulere og bygge boliger og næringseiendom som gjør at folk kan reise mer med tog, er det mye større inntekter i vente enn ved å selge eiendommer vi ikke har gjort noe med.»

«Vi er stolte av å hjelpe flere å ta mer tog, og diskuterer gjerne om vi kan bidra mer til fellesskapet med utbytte, men vi kan ikke anbefale at politikerne vedtar dette forslaget fra Høyre,» avslutter Lunøe.