Nytt sykkelhotell åpnet ved Ås stasjon

Det nye sykkelhotellet plass til 208 sykler inne og 180 ute under tak. Målet er å tilby sikker og praktisk sykkelparkering, og tilrettelegge for at flere velger kollektiv transport fremfor privatbil.

- Dette er helt i tråd med vår bærekraftstrategi. Vi ønsker å tilrettelegge for at flere velger sykkel, gange og kollektiv transport fremfor privatbil. Dette sykkelhotellet er vel nummer 35 i rekken av togstasjoner rundt om i landet som har sykkelhotell, sier vedlikeholdsjef Robert Iversen i Bane NOR Eiendom.

Fakta om det nye parkeringsanlegget for sykler i Ås som åpnet 1. juli 2021:

Totalt 388 parkeringsplasser for sykkel, hvorav 208 er i hotellet (fordelt på to rom) samt plass til åtte lastesykler. De øvrige 180 er ute under tak. Servicestasjon med verktøy og luftpumpe.

Alle kan kjøpe tilgang til hotellet i appen Bane NOR Parkering. Tilgangen koster kr. 50,- for en 30-dagersperiode. Hotellet er kameraovervåket.

Bane NOR Eiendom er byggherre og skal drifte hotellet, Viken fylkeskommune har finansiert det og Ås kommune har vært en god samarbeidspartner.

Hotellets fasade er laget av et cortenstål og har utsmykning med røtter i lokal historie. De to delene av sykkelhotellet har fått navn etter Krogh og Frisak, som har vært viktige i Ås’ historie. Mønsteret i fasaden er inspirert av Nøstvetkulturen og består av tilfeldig sammensatte bokstaver i ulike typer og størrelser. Hensikten er å gi assosiasjoner til kunnskap, lesing og utdannelse. Cortenstålet har en gylden rustfarge og er vedlikeholdsfritt. På taket er det plantet sedum som beskytter og drøyer avrenning av regnvannet.

Totalentreprenør var Park & Anlegg. Funksjons- og kravbeskrivelse ble utarbeidet av Bane NOR sammen med prosjektlederne i Sweco og WSP. Designet er utviklet av Bane NOR og MMW arkitekter, og videre bearbeiding av design er utført av LMR arkitekter med sterk medvirkning og i god samhandling med Bane NOR og WSP sine prosjektledere.

Regionleder Kamran Nikazm i Bane Nor Eiendom sa at Bane Nor er stolte over sykkelhotellet.

- Vi er stolte over å ha fått bygge sykkelhotellet så stort og flott. Kapasiteten på sykkelparkering ved Ås stasjon øker nå med 200 sykler. Her kan syklene stå trygt og godt hele året, og vi håper  at mange i Ås og omegn vil ta det nye sykkelhotellet i bruk, fortalte regionleder Kamran Nikazm i Bane NOR Eiendom under åpningen.